De tre populærmusik genrer

De former for cubansk musik vi oftest støder på uden for cuba, er de genrer der går under den nemme og amerikansk opfundne fællesbetegnelse “Salsa” eller den nyere cubansk opfundne “Timba”.

Den cubanske populære dansemusik salsaen & timbaen’s oprindelse kan spores tilbage til tre forskellige ensemble-typer som hver har sin historie. Hver af de tre typer ensemble trives også i dag, ved siden af talrige hybrider, i deres oprindelige form og besætning på Cuba. De tre typer er Charanga-orkestret, Son-orkestret og Rumba ensemblet.

I vore dages salsa eller timba-band er instrumenteringen ofte: en eller flere sangere, klaver, bas samt en blæsersektion der kan bestå af forskellige kombinationer af trompet, trombone og saxer. Percussionen eller slagtøjet består de tre “tunge” cubanske slagtøjsinstrumenter: congas, timbale og bongos sammen med de lette håndholdte: clave, guiro og maraca. I vore dage erstattes bongospilleren i nogen tilfælde af en trommeslager med timbales der samtidig med timbale rollen udfører det mest nødvendige af bongospillerens rolle.

Slagtøjsinstrumenterne, percussionen der skal spille sammen som en velsmurt gearkasse er alle af cubansk oprindelse men kommer fra forskellige musikalske genrer.

Timbales og guiro spillede sammen med klaver, bas, cello, violiner og fløjte sammen i Charanga orkestret

Bongos, maracas og clave var sammen med guitar, den cubanske guitar tres’en og  bas,  i Son-musikkens første faste formation sexteto’en, som senere blev til septeto da trompeten kom med.

Congatrommen kommer fra den rene sang og percussionsmusik der er oprindelig cubansk og som har betegnelsen Rumba.